2min

Microsoft kondigde gisteren aan dat de tweede versie van Silverlight voltooid is en dat deze vandaag als download beschikbaar zal worden gesteld.

Nieuwe functies in de Flash-concurrent, die beschikbaar is voor Mac OS X, Windows en later ook voor Linux, bestaan uit .NET Framework-ondersteuning, waarmee het mogelijk is om applicaties te bouwen in Visual Basic, C#, JavaScript, IronPython en IronRuby, een deepzoomfeature en verbeterde DRM-mogelijkheden.

Een van de andere mogelijkheden in versie 2.0 van Silverlight is de mogelijkheid om advertenties in videostreams te plaatsen. Ook heeft deze versie ingebouwde controls die bestaan uit DataGrid, ListBox, Slider, ScrollViewer, Calendar en meer. Als laatste is er verbeterde netwerkondersteuning en serverschaalbaarheid aanwezig.

Microsoft zal vanwege de nieuwe Silverlight-versie samen gaan werken met de opensourcegemeenschap en het ontwikkelen voor Silverlight eenvoudiger maken. De Eclipse-ontwikkelomgeving zal via een plug-in geschikt worden gemaakt voor de technologie en het Silverlight Control Pack zal onder de Microsoft Permissive-licentie vrij worden gegeven.

Microsoft liet verder weten dat versie 2.0 automatisch aangeboden zal worden bij huidige versie 1.0- en 2.0 bèta-gebruikers. Het is mogelijk om deze update te blokkeren. Ook vertelde het bedrijf dat een iPhone-versie niet is uitgesloten, mits Apple browserplug-ins op zijn platform toestaat, en dat de plug-in correct werkt in Google Chrome.

Tijdens een gesprek met een Microsoft-medewerker claimde de softwaregigant uit Redmond dat Silverlight een aanzienlijk marktaandeel heeft veroverd. Een op de vier personen van over heel de wereld heeft toegang tot een pc met daarop Microsofts Flash-concurrent. In sommige landen heeft de helft van alle computers zelfs al Silverlight geïnstalleerd.

En het ziet er rooskleuriger uit voor Microsoft. Het bedrijf is van plan ervoor te zorgen dat Silverlight standaard geïnstalleerd wordt op nieuwe pc’s van HP. Meer van zulke deals zouden in de toekomst zeer goed mogelijk zijn, zo liet de medewerker doorschemeren.

Op de Professional Developers Conference, die over twee weken gehouden wordt, zal Microsoft meer vertellen over Silverlight voor het Windows Mobile-platform. Het is bekend dat Microsoft aan de slag is gegaan met Nokia om zijn technologie op Nokia- en Symbian-toestellen te krijgen. Ook zou er samengewerkt worden met RIM.

Silverlight 2.0 is later vandaag voor Mac OS X en Windows op deze website te downloaden. De plug-in werkt met onder meer Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer en Safari.