2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft 1 miljoen dollar (931.000 euro) toegezegd aan de Rust Foundation. Met dit geld wil de technologiegigant bijdragen aan een initiatief voor de samenwerking van Rust-code met legacy C++-codebases.

Dit initiatief, genaamd Interop Initiative, heeft als doel “organisaties geleidelijk over te laten stappen van het huidige C++ naar Rust”. In de industrie wordt enthousiast gereageerd op de programmeertaal Rust, vanwege bijvoorbeeld de securityvoordelen en verbeterde ontwikkelaarsproductiviteit. Aan de andere kant is C++ zeer dominant aanwezig in software, uitgegroeid tot een standaard voor de ontwikkeling van software met stevige prestatie-eisen, zoals besturingssystemen en videogames. Hoewel Rust een alternatief biedt, lijkt C++ in ieder geval de komende jaren aanwezig te blijven in de industrie, mede omdat veel ontwikkelaars de taal beheersen en software van bedrijven er al op gebaseerd is.

Memory-safe

Met het Interop Initiative is er een initiatief dat bedrijven wil laten overstappen naar het veiligere Rust. Voor Google is het ondersteunen van een dergelijk initiatief belangrijk, aangezien veel Android-apps gebaseerd zijn op C++. “Rust is een van de krachtigste tools die we hebben om beveiligingsproblemen met geheugenveiligheid aan te pakken”, aldus Google bij het toekennen van het miljoen. Het moet voor ontwikkelaars makkelijk worden om functionaliteit in Rust te schrijven.

Google wil samen met het Rust-project ervoor zorgen dat “eventuele toevoegingen geschikt zijn en de uitdagingen van Rust-adoptie aanpakken waarmee projecten die C++ gebruiken, worden geconfronteerd.” Google ziet het verbeteren van memory-safe als een van de belangrijkste technologische uitdagingen van dit moment. Daarom wil het, samen met de community en de industrie, het open source-ecosysteem veiliger maken voor iedereen.

Tip: Waarom programmeertaal Rust steeds populairder wordt