2min

SpaceX, het ruimtebedrijf van entrepreneur Elon Musk, heeft toestemming gevraagd voor het lanceren van 4000 satellieten, waarmee straks internet moet worden aangeboden op aarde. Dat blijkt uit documenten die zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC).

Het plan van Musk is om een internationale internetprovider op te zetten die wereldwijd kan opereren, hij wil dit doen door internet aan te bieden via satellieten die in een baan rond de aarde draaien. Voor dit plan heeft hij ook financiering weten te krijgen van verschillende organisaties, waaronder 1 miljard dollar van Google. Uit het plan wordt duidelijk dat Musk wil beginnen met het lanceren van de eerste 800 satellieten die nodig zijn om diensten aan te kunnen bieden. Daarna moet het aantal satellieten worden uitgebreid naar ruim 4000, om precies te zijn 4425.

De satellieten die SpaceX hiervoor wilt gebruiken wegen zo’n 386 kilogram en hebben een afmeting van 4 meter bij 1,8 meter bij 1,2 meter. De satellieten zijn verder voorzien van zonnepanelen, ongetwijfeld van Solarcity, en moeten in een baan rond de aarde worden gebracht op 1060 kilometer hoog. Om internet aan te bieden wil SpaceX gebruik maken van de Ka-band (26,5 – 40GHz) en de Ku-band (12 – 18 GHz).

Wanneer SpaceX wil beginnen met lanceren wordt niet helemaal duidelijk uit de plannen, maar het totale project gaat zo’n 10 miljard dollar kosten, maar daarmee heeft het bedrijf wel een groot verdienmodel dat flink wat moet gaan opleveren op de lange termijn. Volgens SpaceX genoeg om een stad op mars te financieren.