2min

We schrijven regelmatig over de clouddiensten van Amazon (Amazon Web Services), Microsoft (Azure) en Google (Google Cloud Platform), al deze bedrijven zijn zeer dominant aanwezig in de cloudmarkt en behoren tot de top drie aanbieders. Google is op dit moment de nummer drie van de markt maar heeft duidelijk de ambitie om de nummer 1 te worden. Volgend jaar gaat Google het aantal regio’s opschalen van vijf naar veertien en het aantal zones van vijftien naar veertig.

Google’s Cloud Platform wordt dus bijna drie keer zo groot dan het op dit moment nu is. Om dat te bereiken zal Google in 2017 miljarden dollars moeten investeren in nieuwe datacenters en apparatuur. De grootste uitbreiding vind plaats in Azië, daar gaat Google van één regio naar vier regio’s, verder zal het bedrijf actief gaan worden in Australië en Zuid-Amerika, deze continenten krijgen elk één regio.

In Europa beschikt het Google Cloud Platform op dit moment over één regio en dat worden er vier, in de Verenigde Staten zijn drie regio’s en dat worden er ook vier.

Deze uitbreidingen zorgen ervoor dat de snelheid waarmee Google elke internetgebruiker in de wereld kan bereiken flink toeneemt. Volgens Google’s eigen berekeningen moet het 80 procent sneller data kunnen afleveren op elke plek ter wereld.

Google zal naast het uitbreiden van het aantal regio’s en zones ook de producten van het Cloud Platform verbeteren. Zo maakt het bekend dat de Google Container Engine inmiddels versie 1.4 heeft bereikt en deze op dit moment wordt uitgerold. Verder komen er steeds meer mogelijkheden voor data analytics en Big Data beschikbaar binnen het Google Cloud Platform. Google BigQuery, Google’s alternatief op de MySQL-database heeft een fikse upgrade gekregenen is nu breed beschikbaar.

Alles bij elkaar doet Google forse investeringen om de concurrentie aan te gaan met andere techgiganten en dat gaat nog een flinke strijd worden.