Het Windows besturingssysteem hoort ongetwijfeld bij de meest gekopieerde software in de meeste continenten. Met de nieuwe versie in aantocht wil Microsoft het aantal illegale versies tot een minimum beperken. Dit door middel van een aantal maatregelen die getroffen worden wanneer het product niet geregistreerd wordt.

Eventjes geleden was iedereen in de ban door de Windows Genuine Advantage tool die illegale versies van Windows herkent. Wanneer een installatie als illegaal werd bevonden kreeg de gebruiker constant de melding dat de computer met een incorrecte code was geïnstalleerd en niet-essentiële updates werden geblokkeerd.

Het probleem bij dit systeem was dat sommige legale installaties toch incorrect werden bevonden. Deze zogenaamde false positives ondervinden echter geen echte last van deze beperking. Bij Windows Vista zullen niet legaal bevonden systemen het heel wat lastiger te verduren krijgen.

Een licentie van Windows Vista moet binnen de dertig dagen geregistreerd worden via internet. Is dit niet het geval, dan worden er verschillende fases in werking gesteld. Voor de registratie is de Aero-interface uitgeschakeld, en ook de ingebouwde antispyware Windows Defender en ReadyBoost is niet te gebruiken. Met Readyboost wordt flashgeheugen gebruikt voor snellere geheugen-swaps dan met de harde schijf.

Na dertig dagen gaan de beperkingen steeds verder. Programma´s kunnen niet meer worden opgestart en het browsen is beperkt tot een uur. Hierna moet de computer opnieuw worden opgestart om verder te kunnen surfen. Op deze manier wil men de gebruiker overhalen om een legale versie aan te schaffen. Analisten schatten het systeem hoog in, maar men denkt heel wat kritiek te ontvangen van het publiek.