2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bijna tweederde van alle computergebruikers heeft ooit last van spyware op de computer gehad. Slechts weinig mensen zijn er zeker van dat hun computer spywarevrij is. Dat blijkt uit een onderzoek van NOD32 dat vorige week gehouden werd onder ruim honderd bezoekers van de Infosecurity-beurs.

63 procent van de ondervraagden laat weten wel eens met spwyare in aanraking gekomen te zijn. Daarnaast denkt de helft dat hun computer nog steeds geinfecteerd is zonder dat zij daar wat van merken. Maar weinig ondervraagden zijn er zeker van dat hun computer niet besmet is met spyware, namelijk vijftien procent.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat driekwart van de computergebruikers vertrouwelijke informatie als wachtwoorden, bank- en creditcardgegevens via het internet verstuurt. Verder blijkt dat acht op de tien ondervraagden een firewall op zijn computer heeft, zeven op de tien gebruik maakt van antispyware en een spamfilter en negen op de tien ondervraagden geeft aan een virusscanner op zijn computer te hebben. Van de ondervraagden gaf 53 procent aan dat ze virussen en Trojans als grootste bedreiging op het internet ervaren.

"Het verbaast ons dat nog steeds één op de tien computergebruikers geen virusscanner gebruikt. Temeer daar deze beursbezoekers zich actief bezig zouden moeten houden met beveiligingsbeleid en zich bewust zouden moeten zijn van de gevaren. Zes procent gaf zelfs aan geen enkele vorm van beveiliging op zijn computer te hebben. Hier ligt nog een schone taak weggelegd voor de beveiligingsbedrijven", aldus Nienke Ryan, Product en Strategie manager van NOD32 Nederland.