1 min

Softeware van Microsoft bevat steeds vaker beveiligingslekken. Dit jaar spant het bedrijf de kroon door de enorme groei van het aantal lekken, sommige experts spreken over een toename van maarliefst 300 procent.

Eerder werd echter aangegeven dat het aantal lekken juist gedaald was, waarschijnlijk zit het hem in het verschil in software die getest is. Zo gaat het hierbij vooral om lekken in de Office software van Microsoft zoals Word en Excel.

Het onderzoek is uitgevoerd door Qualys en de manager Amol Sawate zegt hierover: "We hebben een gigantische groei in het aantal Microsoft Office lekken gezien. De statistieken tonen van 2006 tot 2007 een groei van 300 procent, en dan met name nieuwe Excel lekken die eenvoudig te misbruiken zijn door gebruikers een Excel bestand te laten openen."

Een reden voor te toename is de creativiteit van hackers. Zo worden er lekken in software gebruikt waarvan niet bekend was dat hackers er profijt bij zouden hebben om die te misbruiken, aldus Alan Paller van het Sans Institude. Deze zegt namelijk: "Het is niet dat Microsoft haar best niet doet, de reden is dat het vinden van kwetsbaarheden in Excel en Word zo lucratief is, dus zijn er veel hackers die hier naar zoeken."