1 min

De meeste cyberaanvallen zijn nog steeds afkomstig van ransomwarebendes. Dit constateren de securityspecialisten van WithSecure na een analyse van de eerste drie kwartalen van dit jaar. Opvallend is dat het aantal ransomwarebendes blijft toenemen.

Het aantal ransomware-aanvallen blijft dit jaar onverminderd hoog, geeft WithSecure in zijn onderzoek aan. In de onderzoeksperiode die de eerste drie kwartalen van dit jaar omvat, steeg het aantal datalekken als gevolg van ransomware-aanvallen met 50 procent.

Nieuwe ransomware-groepen helpen aanvallen aan te drijven infographic.

29 nieuwe ransomwarebendes

Opvallend is dat het aantal ransomwarebendes blijft groeien. In de eerste drie kwartalen van 2023 verschenen maar liefst 29 nieuwe ransomwarebendes op het toneel.

Opvallend is, dat deze bendes vaak vooral meerdere afpersingsmethodes gebruiken om hun slachtoffers geld afhandig te maken. Ook gebruiken zij vaak dezelfde bronnen en hebben veel overeenkomsten met oudere, al dan niet meer actieve, ransomwarebendes. Zo ontdekt WithSecure veel Conti-affiliates.

Een grafiek die het aantal aandelen in een bedrijf weergeeft.

Overige resultaten

Andere opmerkelijke resultaten uit het onderzoek zijn onder andere dat de ransomwarebendes LockBit 3.0 in de eerste drie kwartalen van 2023 de meeste (21%) datalekken produceerde. Andere groepen die veel datalekken op hun geweten hebben, zijn 8Base, Alphv/BlackCat, Clop en Play. Gezamenlijk waren alle genoemde ransomwarebendes voor de helft van het totaal aantal datalekken verantwoordelijk.

Lees ook: Ransomwarebende neemt zelf juridische stappen tegen slachtoffer