2min

Drie Duitse ziekenhuizen zijn slachtoffer van een ransomwareaanval. Uit veiligheidsoverwegingen zijn alle systemen offline gehaald. Spoedeisende hulp is hierdoor verstoord.

Het ziekenhuisnetwerk Katholische Hospitalvereinigung Ostwestfalen heeft bevestigd dat de locaties in Bielefeld, Rheda-Wiedenbrück en Herford zaterdag te maken kregen met de aanval. De kwaadwillenden wisten toegang te krijgen tot de IT-infrastructuur van de ziekenhuizen en hebben data versleuteld. “Uit een eerste test blijkt dat het waarschijnlijk een cyberaanval van Lockbit 3.0 betreft, waarvan de tijdsduur op dit moment niet te voorspellen is”, aldus de KHO.

Toen de ziekenhuizen de aanval ontdekten, werden alle systemen direct offline gehaald. Ook zijn alle noodzakelijke partijen en instituten ingelicht over het cyberincident.

Zorg verstoord

Het ernstige gevolg is dat spoedeisende hulp niet meer verleend kan worden in de drie Duitse ziekenhuizen. Voor spoedeisende hulp worden patiënten naar andere locaties geleid. Dit kan mogelijk tot vertraging leiden. Als een ambulance later in een ziekenhuis aankomt, dan is de patiëntzorg mogelijk ook te laat omdat die pas volledig in het ziekenhuis plaats kan vinden.

De andere zorg, zoals klinische behandelingen, kan wel doorgaan. Doktoren, verplegers en ander personeel lopen echter tegen enkele technische beperkingen aan door het offline halen van de systemen. Essentiële patiëntinformatie blijft beschikbaar, omdat het ziekenhuis erin slaagde succesvol te herstellen met backups.

Momenteel wordt nog volop onderzoek gedaan naar de cyberaanval. De omvang van de schade is nog niet volledig in kaart gebracht. Ook is nog onduidelijk of de hackers daadwerkelijk data hebben gestolen. Hoewel KHO aanwijzingen ziet voor een Lockbit 3.0-aanval, heeft de hackersgroep de verantwoordelijkheid voor de aanval nog niet opgeëist.

Tip: Ransomware-aanvallen nemen explosief toe sinds 2022