McAfee is niet optimistisch over de nabije toekomst. Volgens het beveiligingsbedrijf is een cyberoolog "vrijwel onvermijdelijk". Daarnaast zullen meer morele hackers zich aandienen en een nieuwe vorm van spam zijn intrede doen.

Dat schrijft McAfee in zijn "2012 Threats Predictions" dat vandaag is gepubliceerd. De snelheid, anonimiteit en effectiviteit van het internet zullen meer en meer cyberaanvallen uitlokken in de toekomst. "Het is goedkoop, effectief en zet niet direct het leven van mensen op het spel. Bovendien kan het vrij gemakkelijk ontkend worden", aldus McAfee.

Een cyberoorlog in de traditionele zin van het woord is tot op heden uitgebleven, maar waarschuwt dat dit scenario in 2012 wel eens realiteit zou kunnen worden. Zo kent China het "Blauwe Leger", een groep van 30 cybersoldaten, en biedt Zuid-Korea een opleiding aan tot cyberwarfarespecialist.

Tot op heden zijn het slechts een handjevol landen die al maatregelen hebben getroffen of op korte termijn zullen treffen om dit gevaar af te wenden. De Verenigde Staten kennen sinds een half jaar het Department of Defsense Strategy for Operating in Cyberspace. In Nederland zijn er plannen om een Defensie Cybercommando (DCC) op te richten. De PVV ziet liever een apart legeronderdeel dat zich hiermee bezighoudt.

Het aantal DDoS- en hackaanvallen zal volgend jaar ook verder toenemen volgens McAfee. Het afgelopen jaar waren Anonymous en LulzSec geregeld in het nieuws. Dat zal in 2012 niet anders zijn. Het beveiligingsbedrijf heeft twee scenario’s in het hoofd: of Anonymous verbetert de organisatiestructuur en voert goed gecoördineerde hackaanvallen uit, of de internationale hackersgroep versplintert en zal resulteren in meer, maar minder goed georganiseerde aanvallen.

Ten slotte vreest McAfee dat internetgebruikers volgend jaar meer spam zullen ontvangen in hun inbox. Hoewel we het afgelopen jaar steeds minder spam hebben ontvangen, denkt McAfee dat hier een einde aan komt doordat steeds meer adverteerders e-mailgegevens zullen opkopen en ongevraagd reclame zullen sturen.