min

Tags in dit artikel

,

De International Telecommunication Union (ITU), een vereniging van nationale overheden en telecombedrijven die standaarden en regels vastleggen voor de telecomsector, heeft de standaard voor een universele gsm-oplader goedgekeurd.

De Universal Charging Solution (UCS) is een oplader voor mobieltjes die zal gebruikt kunnen worden bij elk merk of model. Dat is niet alleen bijzonder handig voor de consument, maar betekent ook dat het milieu gespaard zal worden.

De UCS zal namelijk zorgen voor een significante daling van het aantal geproduceerde, verscheepte en afgedankte opladers. De UCS zal bovendien ook minder energie verbruiken dan de huidige modellen. De ITU benadrukte ook nog eens het belang van het reduceren van uitstoot en broeikasgassen in de IT-sector, die erg veel energie verbruikt.

De UCS is gebaseerd op de USB Mini-standaard en de eerste modellen met zo’n oplader zullen al gelanceerd worden begin 2010. Het is de bedoeling om tegen januari 2012 zoveel mogelijk mobieltjes te laten werken met een UCS-oplader. Het initiatief krijgt daarbij steun van 3 Group, AT&T, KTF, LG, mobilkom Austria, Motorola, Nokia, Orange, Qualcomm, Samsung, Sony Ericsson, Telecom Italia, Telefónica, Telenor, Telstra, T-Mobile en Vodafone.