1 min

Tags in dit artikel

, ,

Europa heeft eerder al bepaald om een standaard in te gaan voeren voor mobiele opladers, nu is het dan eindelijk zover, de standaard is gepubliceerd en in 2011 zullen de eerste telefoons volgen de standaard van de band gaan rollen. Met deze beslissing wordt er als het goed is dan ook minder elektronisch afval geproduceerd.

De Europese standaardisatieinstituten ETSI en CENELEC hebben deze beslissing gemaakt. Bijna alle grote telefoonproducenten hebben al aangegeven vanaf volgend jaar mobieltjes en laders volgens deze Europese standaard te gaan produceren. De telefoonfabrikanten die dat niet doen overtreden de Europese regels en kunnen daarvoor worden bestraft en zou kunnen betekenen dat de telefoons uit de schappen worden gehaald. De basis van deze nieuwe oplader standaard is micro-USB wat al op veel smartphones gebruikt wordt.

Midden vorig jaar sloten een aantal telefoonfabrikanten al op eigen initiatief een overeenkomst om allemaal dezelfde lader te gaan gebruiken. De wetgever volgt dit voorbeeld nu dus een paar jaar later.

Door universele opladers te gaan gebruiken zal het voor de consument een stuk handiger en makkelijker worden om een mobiele telefoon op te laden. Zo zou je in theorie niet meer bij elke nieuwe telefoon een nieuwe oplader nodig hebben. Ook als je ergens op visite bent of op je werk komt dan kan je met de lader van een ander ook je telefoon opladen. Volgens de EU zullen de eerste universele opladers en telefoons in 2011 op de markt gaan komen.