Hardware

De DS3018xs heeft een dual-core Intel Pentium D1508 processor met een kloksnelheid van 2,2GHz (2,6GHz in turbo mode), is voorzien van een AES-NI-engine voor het hardwarematig versleutelen van de data, wordt standaard geleverd met 8GB DDR4 ECC RAM (uitbreidbaar tot 32GB) en heeft een leessnelheid van 2.231MB/s. Hiermee levert de DS3018xs significant betere prestaties dan de DS1618+.
RAM bijprikken is zo gepiept
De Synology DS3018xs ondersteunt zowel 3,5-inch als 2,5-inch SATA harddisks. Bovendien kan de DS3018xs met 2,5-inch SATA SSD’s overweg. Intern kan er bij het inrichten van de NAS worden gekozen tussen het bekende EXT4 bestandsformaat en het nieuwe Btrfs bestandsformaat. Bij gebruik van externe stations komt hier de ondersteuning voor de bestandsformaten EXT3, FAT, NTFS, HFS+ en exFAT bij. De DS3018xs is flexibel via het DSM in te richten. Er kan worden gekozen voor een enkel RAID-volume met 3 tot 6 schijven, of eventueel twee RAID-volumes met elk 3 schijven. Wat er ook wordt verkozen, het in deze in deze serie nieuwe Btrfs bestandssysteem leent zich perfect voor het intern en extern uitbreiden van de opslagcapaciteit en het maken van snelle snapshots (back-ups) van de data.

Uitbreidbaar

Naast het uitbreiden van de opslagcapaciteit kunnen de aanspreektijden drastisch worden verkort door het implementeren van een SSD-cache met de optionele M.2 SSD-kaart die in het hiervoor bedoelde Gen3 x8 PCIe-uitbreidingsslot. Hiermee behaalt de DS3018xs nog hogere lees- en schrijfsnelheden. Deze M.2 SSD-kaart ondersteunt uitsluitend M.2 SATA SSD’s. NVMe/AHCI PCIe SSD’s worden niet ondersteund. Wordt er in de netwerkomgeving een hogere bandbreedte verlangd, dan kan via deze uitbreidingssleuf ook een 10GbE-netwerkkaart worden gestoken. Beide kaarten zijn optioneel via Synology verkrijgbaar. Blijken de zes drivebays na verloop van tijd onvoldoende, dan is de DS3018xs met twee additionele DX1215 Expansion Units uit te breiden tot maar liefst 30 drivebays voor harddisks met een maximale grootte van 12TB. De totale opslagcapaciteit bedraagt hiermee maar liefst 360 terabyte. De Synology DS3018xs biedt zodoende meer uitbreidingsmogelijkheden dan de DS1618+. Maar dat technische geneuzel is voor veel ondernemers een stuk minder interessant. De NAS moet gewoon werken en dit hoeft niet samen te gaan met een universitaire graad in ‘hogere opslagkunde’. Gelukkig snapt Synology dat. Zelfs diegenen die in de categorie ‘my first Synology’ vallen en geen technische knobbel bezitten moeten ook zonder al te veel rompslomp een Diskstation kunnen inrichten en die services laten draaien die zij zelf verlangen.