2min

Tags in dit artikel

, , ,

SLC & MLC

Er zijn 2 soorten flashgeheugen welke in SSD’s gebruikt worden, te weten SLC en MLC. MLC(Multi Level Cell) houdt in dat de cel meerdere lagen heeft om gegevens in op te slaan. Omdat er meer data in opgeslagen wordt is MLC langzamer dan SLC, maar daarintegen wel goedkoper om te produceren. SLC(Single Level Cell) is sneller dan MLC en daarom zijn deze duurder om te produceren (komen we zo op terug). De SLC SSD’s hebben doorgaans ook minder opslagcapaciteit.


MLC-geheugen is relatief goedkoop omdat elke cel twee bits aan informatie op kan slaan. Deze verdubbeling ten opzichte van SLC-flash wordt bereikt door vier in plaats van twee niveaus van elektrische lading te onderscheiden. Door dit grotere aantal spanningsniveaus is MLC-flash trager dan SLC-flash en moeten er complexere foutcorrectiemethodes toegepast worden. Dit resulteert in een dubbele gemiddelde leesresponstijd ten opzichte van SLC-flash en een bijna vier keer zo lange programmeertijd. Het wissen van cellen gaat even snel.

Het tweede belangrijke verschil tussen SLC en MLC is de levensduur. Na iedere schrijfcyclus slijten de flashcellen langzaam, het vermogen dat nodig is om de elektrische lading op te slaan wordt minder. Tussen de bits in een SLC-flashcel zit een groter spanningsverschil, hierdoor zal het langer duren voordat deze niet meer geprogrammeerd kan worden.
Een MLC-chip kan ongeveer 10.000 keer beschreven worden, bij een SLC-flashcel is dit ongeveer 100.000 keer.
De wear levelling techniek zorgt ervoor dat schrijfacties verdeeld worden over de cellen van de flashchip. Hierdoor slijten de chips minder snel, dit komt de levensduur ten goede.

Write amplification


Write amplification is een term die gebruikt wordt voor het wegschrijven van data. Bij SSD’s is de technologie veranderd ten opzichte van de normale harde schijven. In normale harde schijven wordt er veel tijd verspild met het wegschrijven van onnodig grote blokken data, dit is bij een SSD veel minder het geval. Een normale harde schrijft gemiddeld 30 tot 40x meer data weg dan nodig, bij een SSD wordt er maar tot 5x meer data weggeschreven.

Table of contents