2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Docking station

Docking stations zijn nog een reden waarom USB-C in een monitor de heilige graal is. Zo kan je alle randapparatuur op je monitor aansluiten, om daarna met één USB-C-kabel naar je laptop te gaan. Het gemak van een docking station, verwerkt in je monitor. De ultieme droom voor elke flexplek. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar een laadkabel of adapterkabel voor HDMI, DVI of DP.

Laptops laden via USB-C is helaas ook niet helemaal universeel. Sommige merken zoals Dell, Apple en Lenovo maken het jou niet moeilijk, maar anderen zoals HP kunnen daarin heel selectief zijn en enkel eigen USB-C-laders ondersteunen. Enige probleem: je kan dat nooit op de doos of sticker van je toestel zien.

 

Laptops laden via USB-C is helaas ook niet helemaal universeel.

 

Bonustip: gebruik altijd de meegeleverde USB-C-kabel bij je fonkelnieuwe monitor. De kans bestaat dat de USB-C-kabel van je smartphone of een goedkoper alternatief niet je laptop kan laden of niet genoeg bandbreedte heeft om een beeldsignaal te verzenden naar de monitor. Koop altijd een kwalitatieve USB-C-kabel mocht je er toch eentje extra willen en test het onmiddellijk thuis of op kantoor. Als die niet werkt, kan je het nog altijd retourneren.

Laadvermogen

Waarom laten bepaalde merken universeel laden via USB-C niet toe? Dat heeft te maken met het verschil in laadvermogen (watt), dat sterk varieert. De USB-C-lader van je smartphone gebruiken om een laptop te laden, zal veel langer duren dan met de standaard meegeleverde lader. Dat zorgt voor een slechte gebruikservaring. De meeste merken hebben daarop ingespeeld door bij het laden kort een melding te tonen dat je een trage lader hebt aangesloten en de laptop bijgevolg niet optimaal zal laden. HP gaat nu ook overstag en ondersteunt dit voortaan met de meeste nieuwe toestellen.

 

Door extra aansluitingen in een monitor te verwerken, zoals hier bij de LG 27UK850, kan je monitor ook dienst doen als docking station.

USB-C kan maximum 100W leveren bij 20V. Een lager voltage resulteert in een lager maximaal wattage. Hierin verschillen monitors ook sterk. De LG 34WK95U levert 85W om een laptop op te laden, terwijl de LG 27UK850 maar 60 watt levert. Een hoger wattage is mogelijk in bepaalde specifieke docking stations met een dikkere kabel, maar dan is dat toestelspecifiek en absoluut niet universeel bruikbaar.