Grootste gevaar op dit moment is social engineering en ransomware

De beste manier om ransomware te voorkomen is natuurlijk door goed na te denken voordat je bijlages in e-mails opent en niet zomaar allerlei troep te downloaden op internet. Daarnaast is een virusscanner (Internet Security Suite) tegenwoordig echt een vereiste op elke computer. Ja, ook als je iMac of MacBook hebt met macOS is een virusscanner aan te raden. Er verschijnen elke dag honderdduizenden nieuwe vormen malware en hoewel de meeste gericht zijn op Windows is macOS zeker niet meer onschendbaar. Ook voor macOS verschijnen elk jaar duizenden nieuwe type malware. Ondanks dat dit artikel is geschreven naar aanleiding van een bezoek aan Eset, hoef je niet perse voor Eset te kiezen, je mag ook voor Bitdefender, G Data, Kaspersky of bijvoorbeeld Symantec kiezen, zolang je maar niet kiest voor Windows Defender, want dat net zoiets als een steekvest aan doen bij een vuurgevecht.

“Windows Defender; een steekvest aan doen bij een vuurgevecht”

Backups, backups, backups, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maak regelmatig backups van je data en zorgt dat die niet zomaar toegankelijk zijn. Als je namelijk de backup wegschrijft op een netwerkshare, dan kan ransomware ook je backup-bestanden versleutelen. Het backuppen naar een externe schijf die daarna wordt afgekoppeld is daarom beter.

img_8115

Als je toch besmet raakt met ransomware kan je bij diverse beveiligingsbedrijven terecht voor allerlei tools om er toch nog vanaf te komen. Veel soorten ransomware zijn inmiddels gekraakt door de beveiligingsbedrijven, helaas nog niet allemaal. Bij Eset hebben ze zelfs de masterkey gekregen van een stel cybercriminelen. De criminelen hadden op hun website gemeld dat ze waren gestopt met hun praktijken, waarop een Eset-medewerker besloot ze maar gewoon een e-mail te sturen. Hierin stond iets in de context van: “Nu jullie gestopt zijn, kunnen wij dan de masterkey krijgen om een decryptietool te ontwikkelen?”, een paar dagen later lag er een masterkey in de mailbox bij Eset. Soms komt er ook een beetje geluk aan te pas.

img_8074

Ransomware zal voorlopig nog wel een probleem blijven, het is in elk geval goed om te weten dat de beveiligingsbedrijven er veel focus op hebben, hopelijk valt daardoor het aantal slachtoffers binnenkort weer wat lager uit. Op dit moment zien we helaas het aantal slachtoffers nog steeds toenemen.