2min

Tags in dit artikel

, ,

In Windows Vista is er de mogelijkheid om bestanden en mappen te versleutelen. Deze optie kun je normaalgesproken activeren door rechts te klikken op een bestand/map en dan naar eigenschappen te gaan. Hierna moet je naar het tabblad Algemeen gaan en daarna naar geavanceerd. Hier kun je het bestand/de map gaan versleutelen.

Deze functie is erg handig, maar als je hem vaak wilt gebruiken is het lastig dit steeds weer opnieuw te herhalen. Daarom laat ik jullie in deze tweak zien wat je moet doen zodat je het bestand snel kan versleutelen via het menu dat opent als je met je rechter muisknop op het bestandje klikt.


Het side menu waar "versleutelen" al in staat
  1. Ga naar het startmenu en typ "regedit" bij search. Enter hierna. Als je het classic start menu hebt ga naar "uitvoeren", typ dan "regedit" en enter dan.
  2. Ga naar "HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/Advanced/"
  3. Klik met je rechter muisknop in het rechter venster en ga via "new" naar "DWORD (32-bits) Waarde". Geef deze nieuwe DWORD sleutel de naam "EncryptionContextMenu".
  4. Klik met je rechtermuisknop op deze sleutel en klik op "bewerken". Geef de sleutel de waarde "1".

Als het goed is kun je nu een file versleutelen door er met je rechter muisknop op te klikken (zie screenshot hierboven).

Als je deze instelling ongedaan wilt maken, hoef je de DWORD sleutel niet te verwijderen, maar kun je de waarde gewoon van 1 naar 0 veranderen :) .


Het regedit scherm