2min Devops

How to: Harde schijf partitioneren

Inleiding

Velen onder u hebben waarschijnlijk een harde schijf met één partitie, namelijk C:\. U kunt dit controleren door te dubble klikken op Deze Computer en u ziet dan de diskette drive (A:\), harde schijf (C:\) en één of meerdere CD-ROMs (D:\) staan.

Met de huidige omvang van de hardeschijven is dat niet handig, maar ook voor kleinere schijven is een indeling in partities aan te raden.

Zo is het aan te bevelen om van C: de drive te maken waarop alleen het besturingssyteem en de programma’s geinstalleerd worden en op D: zet u al uw data zoals documenten, spreadsheets, MP3, afbeeldingen enzovoorts.

Dit heeft een groot aantal voordelen, u kunt makkelijk uw C: schijf formateren en Windows opnieuw installeren (1 keer per jaar schoon beginnen is altijd een goed idee) en uw data kunt u makkelijk backuppen. Tevens draait uw systeem een stuk efficienter en start het sneller op.

De echte diehards onder ons gebruiken Fdisk (MS-DOS tool) om hardeschijven te partioneren, het programma wordt gratis meegelerd bij Windows 95/98/ME maar de werking is zeer gebruiksonvriendelijk en het verwijdert bij elke verandering van de indeling ALLE DATA, dus is het alleen een optie als u schoon wilt beginnen.

Lees alles over Fdisk in deze tutorial.

Partition Manager – $ 29,95
Partition Magic – $ 69,95
Hoewel er nog meer producten op de markt zijn (klik hier voor het overzicht bij TuCows), zijn bovenstaande producten de beste en alom is bekend dat Partition Magic met kop en schouder uitsteekt boven de rest.

In ons voorbeeld gaan we hardeschijf met één partitie opdelen in twee partities en doen dat met Partition Magic op een syteem waar Windows 98 is geinstalleerd.