Abonneer je gratis op Techzine!

Zelf een normale of crossover UTP kabel maken

Altijd al een hekel gehad aan UTP kabels die je alleen kon krijgen in bepaalde lengtes?! 10m 15m? Dan is deze tutorial erg handig! Hier kan je namelijk stapsgewijs leren hoe je een crossover kabel kunt maken. Dit scheelt centjes en is nog leuk ook! Stel je voor je hebt 12,5m nodig en je hebt alleen 10m en 15m standaard te koop, dan moet je die van 15m kopen, dat is natuurlijk zonde, want dan verspil je stukjes kabel… En in deze tutorial word je een tip gegeven waardoor je niet altijd een dure krimptang hoeft te kopen!
(Het maximale gegarandeerde bereik van een TCP/IP verbinding met Cat 5 UTP kabels is 100 meter.)

Wat hebben we nodig?

  • Een cat-5 UTP kabel (te koop bij vrijwel alle computerzaken en de grotere bouwmarkten of een standaard onderdelenhuis).
  • RJ-45 Jacks (te koop bij vrijwel alle computerzaken en de grotere bouwmarkten of een standaard onderdelenhuis).
  • Een krimptang (is toch wel aanbevolen, maar hoeft niet per se!) of schroevendraaier
  • Striptang
  • Schaar

Korte info over cat-5 utp kabels:
UTP is een afkorting van Unshielded Twisted Pair. Unshielded omdat deze kabels, in tegenstelling tot de COAX kabels die vroeger voor netwerken gebruik werden en bijvoorbeeld de antenne kabels voor de televisie, geen ‘schild’ hebben. Dat schild is in deze kabels een gevlochten mantel van metaal die de draden binnenin afschermt voor straling.

Twisted Pair omdat de acht draadjes steeds in paren van twee in elkaar gedraaid zijn. De vier ‘paartjes’ worden dan vervolgens nogmaals in elkaar gedraaid. De volgende kleuren worden voor de paartjes gebruikt: Oranje/Oranje-wit, Groen/Groen-wit, Blauw/Blauw-wit en Bruin/Bruin-wit.

De 8 draden aan beide kanten bloot leggen:
Allereerst moeten alle kabeltjes bloot gelegd worden! In een UTP kabel zitten 8 kleinere kabeltjes, met ook hierom een schild. De kabeltjes hebben allemaal verschillende kleuren. Eerst moet je met de striptang ongeveer een halve centimeter (ietsje meer is altijd handig) van de dikke kabel afstrippen. Dan zie je het volgende:

Deze acht kabeltjes moet je nu los maken van elkaar. Dus allemaal uit elkaar draaien en netjes van elkaar scheiden. Je hebt nu 8 losstaande kabeltjes:

Deze kabeltjes moeten nog netter als op deze afbeelding worden neergelegd! De kleurvolgorde is al goed, dus maak deze afbeelding maar na, met de kabeltjes ietsje dichter op elkaar! (Ze moeten allemaal netjes tegen elkaar aanliggen).

Nu ligt alles goed zoals het hoort en moet de RJ-45 Jack erop:
Nu komt er een lastig gedeelte van deze tutorial! De RJ-45 moet op de 8 kabeltjes gezet worden, zonder dat de kabeltjes van positie verwisselen. Dit doe je als volgt: Pak de RJ-45 Jack. Dat is dit plugje:

Zorg er nu voor dat je de kabeltjes precies in de 8 daarvoor bestemde sleufjes in de RJ-45 Jack drukt (zie onderstaande afbeelding):

Let op: Denk erom dat je werkt volgens de juiste kleurvolgorde eerder genoemd in deze handleiding)

Als dit alles goed gaat dan zie je het volgende:

Zorg ervoor dat je 8 kabeltjes tot in het einde van de RJ-45 gedrukt zijn! Dit is nodig voor een (optimale) verbinding.

Het vastzetten van de RJ-45 Jack aan de kabel:
Nu moeten de 8 kabeltjes nog netjes vastgezet worden aan de kabel! Dit is niet zo lastig als dat het lijkt! Als je een krimptang hebt moet je de stekker met de kabeltjes in het daarvoor bestemde sleufje drukken. (De RJ-45 past maar op 1 manier in het sleufje van de krimptang dus baat je hierover geen zorgen!) Knijp de krimptang nu stevig aan en je stekker zit netjes op je kabel gemonteerd.

Als je geen krimptang hebt kun je het met een schroevendraaiertje doen. Dit gaat echter iets lastiger. Je moet behoorlijk wat druk uitoefenen op het volgende punt van de RJ-45 Jack om de kabel erin vast te zetten (zie onderstaande afbeelding (HET RODE STUK IS DE PLAATS WAAR DE DRUK MOET WORDEN UITGEOEFEND):

Als je hier flinke druk hebt uitgeoefend zit je kabel ook goed vast!

En nu het belangrijkste!:
Als je een normale (straight thru) netwerk kabel wilt maken, dan zet je aan het andere eind van de kabel een RJ45 stekker waarin de draadjes in dezelfde volgorde geplaatst worden. (Straight thru moet worden gebruikt voor de communicatie tussen een hub, of kabelmodem of router en je pc (netwerkkaart).

Als je een Cross Over kabel wilt maken dan moeten aan de andere kant van de kabel de draadjes in een andere volgorde in de RJ45 stekker geplaatst worden Zie onderstaande afbeelding:

(Een crossover moet worden gebruikt voor de communicatie tussen enkel pc’s)

Voorbeeldje van de juiste kabel bij de juiste verbinding:

Ik wil AAp bedanken voor het insturen van deze tutorial.