1 min

De delving van nieuwe Bitcoins is een milieuramp, vindt Mark Gimein, redacteur van Bloomberg. Voor het delven van nieuwe digitale munten wordt de rekenkracht van computers gebruikt, maar dat zorgt voor veel extra stroomverbruik. Volgens Gimein zou per dag genoeg energie verbruikt worden om 31.000 Amerikaanse huishoudens van stroom te voorzien.

Dat is echter nog maar het topje van de ijsberg, omdat Bitcoin nog in de kinderschoenen staat. Mocht de valuta op enig moment een standaard voor betaalmiddel worden, dan zal het energieverbruik dramatisch stijgen, redeneert Gimein. De vergelijking met het delven van zilver en goud wordt al snel gemaakt, omdat het proces veel gelijkenissen vertoont. Het delven van die grondstoffen was een verslindende bezigheid en dat geldt ook voor Bitcoins.

Voor Gimein’s uitspraken geldt ook direct tegenspraak. Zo bedraagt de stroomconsumptie op het moment maar 0,025 procent van de totale consumptie van Amerikaanse huishoudens en wereldwijd gezien is dat percentage veel lager. Het delven van Bitcoins zal op een gegeven moment ook ophouden omdat er een limiet geldt voor het aantal munten dat gedolven kan worden. Dat limiet zou al in zicht zijn, momenteel is ongeveer de helft van alle munten berekend. Er zouden ongeveer 21 miljoen Bitcoins berekend kunnen worden.