De Australiër, Craig Wright, beweert dat hij de bedenker is van de Bitcoin en achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zit. Hij zou tegenover de BBC bewijs hebben overlegd om zijn claim te bewijzen, verschillende prominente leden in de bitcoin-gemeenschap onderschrijven zijn claim, maar er zijn ook nog enkele vraagtekens of het allemaal wel klopt.

Craig Wright is uit de kast gekomen als de persoon die achter de Bitcoin zit, hij is het brein achter de virtuele munteenheid en hij zou dat inmiddels hebben bewezen aan verschillende leden binnen de Bitcoin-gemeenschap en aan de BBC. Wired en Gizmodo claimde eind 2015 al dat Wright de bedenker was van de Bitcoin na het ontvangen van allerlei anonieme tips, nu heeft Wright dat dus onderschreven.

Wright heeft ook sleutels getoond die hij gebruikte voor de eerste Bitcointransacties. Verder stelt hij in de beginjaren hulp gehad te hebben van cryptografie-expert Hal Finney. Hoewel Wright een overtuigend verhaal heeft zijn er op internet, voornamelijk op Reddit, nog wat critici te vinden die twijfelen aan zijn uitspraken. Zo heeft hij een sleutel getoond die gewoon op internet is te vinden en heeft hij geen gebruik gemaakt van de account van Satoshi Nakamoto, dat in hun ogen veel meer zou bewijzen.

In het verleden zijn er vaker mensen aangewezen die de bedenker van de Bitcoin zouden zijn en dat bleek dan achteraf niet te kloppen. Wel hadden die mensen complete hordes aan journalisten en cameraploegen op de stoep staan. Het account van Satoshi Nakamoto heeft ook weleens verklaard dat iemand het niet was, om die persoon weer zijn rust te gunnen. Op dit moment is het account van Nakakoto erg stil en het wachten is op het verlossende woord.