1 min

Vier personen uit Nieuw Zeeland van de Massey universiteit te Albany hebben een prototype ontwikkeld van een via internet bestuurbare grasmaaier. De huidige grasmaaier kan in de gaten gehouden worden via een speciale webcam. Met behulp van de beelden die de camera zendt naar een speciale pagina op internet kun je de robot bijsturen en opdrachten geven.
De wetenschappers hebben de grasmaaier ontwikkeld in samenwerking met grasmaaier producent Husqvarna. De verwachting is dat de grasmaaier vanaf begin volgend jaar in de verkoop gaat.

Het prototype kan nu alleen nog maar je gras maaien. In de nabije toekomst zullen de onderzoekers komen met robots die meerdere taken voor je kunnen verrichten waaronder stofzuigen en ramen lappen. Hiervoor ontwikkelen ze een robot die half zo groot is als een gemiddeld mens. Tevens werken ze aan kleine robots die specifieke taken kunnen verrichten. De verantwoordelijke wetenschappers denken dat ze binnen vijf jaar een echte huishoudrobot hebben ontwikkeld die in de verkoop kan.