1 min

Tags in dit artikel

, ,

Willen internetters niet langer worden lastiggevallen door Klez, Yaha en andere vervelende wormen, dan is alleen een virusscanner niet meer voldoende. Naast een goede virusscanner raadt Symantec internetters ook een firewall en zogenoemde ‘virus detection’-software aan. Symantec doet dit in het rapport ‘Internetbedreigingen in 2002’ dat in opdracht van de softwaremaker door André Post van High-Low Research werd opgesteld.

Post verwacht voor het volgende jaar een aanhoudende bedreiging van wormen zoals Klez, Yaha en Bugbear. Dit zijn virussen die zichzelf kunnen activeren met minimale afhankelijkheid van de gebruikers. Bovendien maken ze gebruik van verschillende aanvalstechnieken. Dit maakt het noodzakelijk om ook firewalls en ‘intrusion detection’-oplossingen te gebruiken, stelt Post. Niet geheel toevallig maakt Symantec zelf ook dergelijke producten.

Voor de iets langere termijn voorspelt Post overigens dat mobiele apparaten als pda’s en Pocket PC’s steeds vaker zullen worden aangevallen. "Die markt zal zich nog verder ontwikkelen totdat het op grotere schaal de aandacht heeft van kwaadwillende programmeurs en hackers", aldus Post. Enkele door Post genoemde hoogtepunten van het afgelopen jaar op virus- en hackgebied zijn de door hackers afgebroken chatsessie van Willem-Alexander en Maxima, de uitbraken van Klez, Yaha, Linux.Slapper en Bugbear en de veroordeling in hoger beroep van de maker van het roemruchte Kournikova-virus.