min

Tags in dit artikel

, , ,

Vanaf 29 januari kunnen ook particulieren een .nl-domein registreren. Tot nu toe was dit slechts voorbehouden aan bedrijven. Internetdienst verlener Telavista luidt de nieuwe regeling in met een stunt. De eerste 250 aanvragers van een persoonlijk webadres krijgen hun domeinnaam een jaar gratis. Volgens Ward van Wanrooij, ontwikkelaar bij Telavista, zijn er nauwelijks beperkingen. "Domeinnamen met zakelijke adressen zijn net toegestaan, maar bijvoorbeeld de eigen naam kan weer wel. Indien de aanvrager zich voor 31 december 2003 weer afmeldt zijn er geen kosten aan de registratie verbonden."

Blijft men klant, dan kost het dus geld. Normaliter kost een domein bij PARCC, de hostingafdeling van Telavista, 15 euro per jaar. Hiervoor krijgt men een eigen domeinnaam en wordt eventuele e-mail die op dat domein binnenkomt doorgestuurd naar het account dan men bij de eigen internetprovider heeft. Bij het basisaccount is de hosting niet inbegrepen. Van Wanrooij: "We kunnen het internetverkeer wel doorverwijzen naar een website die bijvoorbeeld bij de eigen provider is gehost." Volledige hosting is mogelijk vanaf ongeveer 15 euro per maand. Voor dat bedrag krijgt de klant ook de beschikking over een database en andere zaken.

Wie in aanmerking wil komen voor een gratis particulier domein, kan zich woensdag 29 januari vanaf 10.00 uur proberen aan te melden op de actiesite van PARCC. Internetters krijgen in de eerste fase van de aanmelding te zien of ze bij de eerste 250 inschrijvers behoren of niet. Ward van Wanrooij heeft nog geen idee hoeveel mensen op het aanbod van Telavista zullen reageren. "We houden er rekening mee dat de gratis domeinen voor de middag op zullen zijn. Verder hopen we dat laatkomers bereid zijn om voor 15 euro een domein vast te leggen."