1 min

De 19-jarige Jason Jarell uit Texas is beschuldigd van inbraak in het computersysteem van de Yale-universiteit in Connecticut. De jongeman zou bovendien verantwoordelijk zijn voor inbraken in vijf andere computersystemen. In vijf van de zes gevallen ging het om de kraak van een computersysteem van een Amerikaanse universiteit. Twee van de door Jarell gehackte systemen werden gebruikt voor onderzoek naar de ziekten aids, kanker, hartziekten en Alzheimer.

De totale schade wordt geschat op 150.000 dollar. Het bedrag is gebaseerd op de down-tijd van de computersystemen en de tijd en mankracht die nodig waren om de systemen weer draaiende te krijgen. De jonge computerkraker kon worden opgespoord met de hulp van z’n internetprovider. De 19-jarige man uit Texas, die overigens bij z’n moeder woonde, maakte de fout om vanuit huis contact te leggen met het systeem van de Yale-universiteit.

Het gaat volgens de Amerikaanse krant USA Today om de eerste rechtszaak op staatsniveau in Connecticut. Indien de jongeman schuldig wordt bevonden, kan hij in theorie veroordeeld worden tot 95 jaar gevangenisstraf. Jason Jarell dient op 22 april weer voor de rechter te verschijnen.