1 min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag introduceert de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl het waarmerk voor toegankelijke websites. Dit vindt plaats tijdens het Festival van de Toegankelijkheid in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Tijdens deze introductie worden de eerste waarmerken overhandigd aan een vijftal Nederlandse organisaties met een toegankelijke website.

De vijf Nederlandse organisaties die het waarmerk overhandigd krijgen, zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de gemeente Tiel, de Sociale Verzekeringsbank, de Nederlandse Thuiswinkelorganisatie en IntraXS. Zij zijn geloot uit een lijst van 29 organisaties waarvan de website de status toegankelijk heeft bereikt. De waarmerken worden overhandigd door een ambassadeur van het project Drempels Weg en een Tweede Kamerlid.

Het Waarmerk drempelvrij.nl is een kwaliteitsregeling voor toegankelijke websites. De regeling moet organisaties in Nederland stimuleren om hun website toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking en senioren. Voor hen is een toegankelijk internet van groot belang; het vergroot niet alleen hun wereld, maar ook hun zelfstandigheid. Daarnaast zijn er ook voordelen voor de webeigenaar. Een toegankelijke website kost misschien 5% meer bij het bouwen, maar kan naast extra bezoekers ook een volumebesparing opleveren tot wel 60%. Daarnaast is een toegankelijke website niet alleen flexibel, maar ook gemakkelijk te onderhouden en te wijzigen.