2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Intel heeft de release van de komende 3 nieuwe versies van de Itanium processor met een aantal maanden uitgesteld. Dit is een flinke klap voor de Itanium reeks. Iets positiever is het bericht dat de Xeon lijn een verandering ondergaat met als gevolg een flinke performance boost.

De nieuwste Itanium – codenaam ‘Montecito’ – zou eigenlijk dit jaar uitgebracht worden. De massaproductie zou starten in het eerste kwartaal van 2006, zodat eventuele kwaliteits problemen nog opgelost zouden kunnen worden. Deze plannen gaan vooralsnog niet door, de release zal nog tot halverwege 2006 op zich laten wachten.

Ook de opvolgers van de Montecito zijn uitgesteld. Zo is de directe opvolger ‘Montvale’ uitgesteld van achterin 2006 naar 2007. Ook diens opvolger, de ‘Tukwila’, is uitgesteld van 2007 naar 2008.

Hierbovenop komt nog dat de Montecito core niet de nieuwe Foxton technologie aan boord zal hebben. Foxton zorgt voor de dynamische aanpassing van de kloksnelheid van een CPU. Als een gevolg hiervan is de topsnelheid van de Montecito verlaagd van 2,0 Ghz naar 1,6 Ghz. Ook zullen bepaalde high-end modellen van de Montecito niet geleverd worden. Het gaat om modellen met een 667 Mhz FSB. Hierdoor blijven er alleen modellen met een 400 Mhz of 533 Mhz FSB over.

Itanium niet langer dé server processor
Intel heeft na de reeks tegenslagen die de Itanium processor heeft moeten verduren besloten om af te zien van de oorspronkelijke plannen. De Itanium is niet langer bedoeld om dé server processor te worden. In plaats daarvan is de Itanium in de high-end server markt gepositioneerd, naast IBM’s Power chips en Sun Microsystems’ Sparc serie. De Xeon is inmiddels een soort klein broertje geworden van de Itanium: in veel mid- en low-end servers zitten Xeon processoren.

De Xeon heeft echter ook de nodige concurrentie, vooral van de AMD Opteron processors. Deze presteren goed, en zijn over het algemeen goedkoper dan Intel’s Xeon lijn.

‘Nieuwe’ Xeon
Intel heeft een Xeon ontwerp, ‘Whitefield’, geschrapt ten faveure van de ‘Tigerton’ chip. Deze is bedoeld voor high-end systemen met 4 of meer processoren. Het voornaamste verschil tussen de 2 chips is de nieuwe technologie die de ‘Tigerton’ chip aan boord heeft: dedicated high-speed interconnect. Dit betekent dat elke processor een eigen verbinding heeft met de chipset, in plaats van een gedeelde verbinding. Hiermee moet de performance van een multi-processor systeem flink toenemen.

De nieuwe technologie zal in het tweede kwartaal van 2006 al zijn debuut maken, in de Dempsey dual-core processor. Deze vroege release heeft als nadeel dat Intel’s plannen rondom de Common Platform Architecture nu uitgesteld moeten worden. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam hier al het een en ander over naar buiten. De technologie moet ervoor zorgen dat Xeon en Itanium CPU’s hetzelfde socket gaan gebruiken.