Robbie Groenewoudt, een Nederlandse student, heeft een nieuwe dienst ontwikkeld voor Gmail. Gebruikers kunnen met de dienst de twee gigabyte aan opslagruimte gebruiken om bestanden met elkaar uit te wisselen.

Wel heeft de nieuwe p2p-dienst, genaamd G2G Exchange, een groot nadeel ten aanzien van de reguliere p2p-diensten. De gebruikers ervan moeten namelijk hun Gmail-accountinformatie prijsgeven. Daarom worden gebruikers door de FAQ op G2G’s website aangeraden een speciaal Gmail-account aan te maken om bestanden uit te wisselen.

De manier om bestanden uit te wisselen is niet echt voor de hand liggend. Wanneer je bestanden wilt uploaden om uit te wisselen, moet je eerst jezelf een e-mailbericht sturen met het bestand als bijlage. Dit is dus nog een nadeel omdat er bovendien een limiet van 20MB per e-mailbericht is en dat is dan ook het limiet van de bestanden die je met G2G kunt uitwisselen. Om direct bestanden naar je G2G-account te uploaden kan er gebruik gemaakt worden van applicaties als Gmail Drive of Roam Drive.

De labels van Gmail worden door G2G Exchange gebruikt als pseudo-folders en elke 24 uur worden alle geregistreerde G2G-accounts geïndexeerd. Ongeveer 600 gebruikers wisselen op dit moment meer dan 11 gigabyte aan bestanden uit. Gebruikers downloaden de bestanden van Google’s netwerk in plaats van de harde schijf van andere gebruikers omdat de bestanden op de servers van Gmail staan.

Wel bevindt de nieuwe dienst zich nog in de bètafase. Daardoor bevat het nog een aantal bugs, maar Groenewoudt heeft beloofd dat hij deze er allemaal uit gaat halen.

Zeer waarschijnlijk zal Google niet blij zijn met Groenewoudt’s P2P-dienst. Google heeft echter nog geen stappen ondernomen om G2G Exchange te blokkeren, maar waarschijnlijk zal het bedrijf snel handelen wanneer ze vermoedt dat de P2P-dienst gebruikt zal worden voor internetpiraterij.

Wij bedanken Piet0r. voor het insturen van dit bericht.