2min

Vrede in het Midden-Oosten lijkt een illusie, maar als het aan de makers van het spel "PeaceMaker" ligt, komt daar in ieder geval op het virtuele vlak verandering in. Het spel biedt namelijk de mogelijkheid om vrede te bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnen.

Het spel, dat ontwikkeld is door Israëlische en Amerikaanse ontwikkelaars, plaatst de speler in de huid van de Israëlische premier, of de Palestijnse president en laat hem diplomatische, veiligheids en economische beslissingen nemen.

Het spel draait om en een kaart van Israel en de Palestijnse gebieden. Om de zoveel tijd verschijnen er pop-up schermen die een afbeelding of video van een bepaalde gebeurtenis tonen. Dit kan een Israëlische luchtaanval zijn, maar ook een Palestijnse zelfmoordaanslag. Uiteraard hebben dergelijke gebeurtenissen hun weerslag op beide bevolkingsgroepen en de taak van de speler is dan om de juiste keuzes te maken en compromissen te sluiten, zodat er vrede komt en uiteindelijk een Palestijnse staat gesticht wordt.

"De kunst is om de gulden middenweg te kiezen en niet al te radicale beslissingen te nemen. Je moet weten welke zaken je moet negeren en op welke zaken je moet reageren", aldus de in Israël geboren Asi Burak, een van de ontwikkelaars van het spel.
Als je als Israëlische leider bijvoorbeeld een Palestijnse bomaanslag beantwoord met een luchtaanval of andere ingrijpen van het leger, dan haal je je weer de woede van de Palestijnenm, maar ook van de rest van de wereld op je hals. Maar als je ervoor kiest niets te doen, krijg je kritiek vanuit eigen land en wordt je misschien weggestemd. Hetzelfde geldt uiteraard als je als de Palestijnse premier speelt.

Burak ontwikkelde het spel samen met zijn medestudent Eric Brown voor een project tijdens hun studie aan de Carnegie Mellon University in Pennsylvania. De universiteit gebruikt het spel al in haar opleidingen, maar het spel is voor iedereen te koop via de website van Burak en Brown.
"We hebben geprobeerd om antwoord te geven op alle zaken die wij kritiek vinden, zoals Palestijnse vluchtelingen en het conflict rond Jeruzalem. Doordat we geen namen van premiers of presidenten gebruiken is het spel tijdloos", aldus Burak. Hij liet verder weten dat hij en Eric Brown tijdens de ontwikkeling advies hebben ingewonnen bij Palestijnse studenten en het spel laten testen door Moslims, Joden, Palestijnen en Israëliërs.

Toch bemerkten Brown en Burak dat veel spelers het spel niet objectief kunnen spelen. Zo vonden veel Israëliërs het moeilijk om als de Palestijnse president te spelen. "Het hangt er vanaf hoe mensen het spel benaderen en welke geestelijke bagaga ze met zich meedragen. Mensen hebben de neiging om het spel alleen met de leider van hun eigen land te spelen", aldus Burak.

Zoals gezegd is PeaceMaker online te bestellen via de website van ImpactGames, het label van Burak en Brown. Kosten bedragen twintig dollar.