1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Amerikaanse leger gaat met behulp van computerspelletjes soldaten opleiden voor gevechtshandelingen in stedelijke gebieden. Het leger heeft het afgelopen jaar reeds gratis games uitgedeeld als onderdeel van de personeelswerving, maar de spelletjes gaan vanaf volgende maand ook echt gebruikt worden binnen de opleiding.

"Wie zich in de toekomst aanmeldt bij het leger, die krijgt een helm, een wapen en enkele schijfjes", aldus Wil Stahl, een game-maker die bij de Pandemic Studios de ontwikkeling van spelletjes voor het Amerikaanse leger coördineert. De door Pandeminc gemaakte gevechtssimulatie werd deze week gepresenteerd tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3) in het Amerikaanse Los Angeles. Spelers staan aan het hoofd van twee lichte infanterie-teams die zijn verwikkeld in een vuurgevecht in een stad in het Midden-Oosten.

De commerciële versie van het spel komt als ‘Full Spectrum Warrior’ vanaf begin volgend jaar op de markt. De videogame is ontwikkeld voor de Xbox-gameconsole van Microsoft. Het project is in de VS overigens niet onomstreden. Mensen die stellen dat er een verband bestaat tussen videogames en geweld onder kinderen staan sceptisch tegenover het spel. "Het lijkt erop dat men de betrokkenheid van het leger gebruikt om geweld te legitimeren", aldus Joanne Cantor, een professor van de universiteit van Wisconsin die deskundig is op het gebied van geweldspelletjes.