Wie dacht via eBay groot geld te gaan verdienen kan alweer opzoek gaan naar een ander alternatief, tenminste de Canadezen onder ons dan. eBay heeft namelijk via het gerechtshof te horen gekregen dat ze gegevens van Canadese verkopers moeten verstrekken aan de Canadese belastingdienst CRA.

De CRA wilt via deze weg nagaan of Canadese eBay-gebruikers die in het jaar 2004 en 2005 via het zogenaamde PowerSeller programma producten aanbood wel correct hun inkomstenbelasting hebben opgegeven. Om in aanmerking te komen voor het PowerSeller programma van eBay moet je als verkoper minimaal per maand duizend dollar aan spullen verkopen. Het gaat hier dus om de echte groothandelaren.

In eerste instantie wilde eBay hier niet aan meewerken omdat de gegevensdatabase die de CRA opvroeg in het buitenland is gevestigd. Ze hadden dus ook geen toegang om aan de database te komen. Ook vonden ze dat de CRA niet genoeg bewijsmateriaal had getoond dat het om een noodzakelijk onderzoek ging. De rechtbank zag echter niets in deze argumenten waardoor eBay alsnog overstag moest gaan.

Canadezen spenderen jaarlijks ruim 5 miljard dollar aan online winkelen. Op eBay wordt veruit het meest uitgegeven, de veilingsite zou al goed zijn voor een kwart van het totale uitgavenpatroon. De CRA vond het dus genoodzaakt stappen te ondernemen tegen belastingonderduikers.