Beveiligingsbedrijf Kaspersky heeft twee nieuwe wormen ontdekt, beide wormen vallen sociale-netwerken aan en willen computers lid maken van een botnet. Het draait om de de wormen Net-Worm.Win32.Koobface.a. en Net-worm.Win32.Koobface.b, welke MySpace en FaceBook aanvallen.

Wanneer de gebruiker is ingelogd gaat de worm berichtjes schrijven naar andere vrienden van de gebruiker. Het draait dan om teksten als "Paris Hilton Tosses Dwarf On The Street; Examiners Caught Downloading Grades From The Internet; Hello; You must see it!!! LOL. My friend catched you on hidden cam; Is it really celebrity? Funny Moments", maar ook andere teksten komen voorbij.

Als er vervolgens op de link geklikt wordt, wordt er een nep-YouTube ingeladen. Hier wordt de gebruiker vervolgens gevraagd om de nieuwste flashplayer te installeren, in feite downloaden ze echter de worm, waarna ook hun computer onderdeel wordt van het botnet.

"Helaas vertrouwen veel gebruikers de berichten van vrienden zonder er bij na te denken. Het is dus zeer waarschijnlijk dat een gebruiker op een dergelijke link klikt", aldus Alex, Senior Virus Analist bij Kaspersky Lab. "Begin 2008 voorspelden we een dergelijke tendens waarbij cybercriminelen steeds meer gebruik maken van MySpace, Facebooks en soortgelijke sites. Dit is het bewijs. Ik ben er zeker van dat dit slechts de eerste stap is en dat virusschrijvers zich meer en meer op dergelijke sites zullen richten."

De wormen richten zich tot nu toe alleen op gebruikers van MySpace en FaceBook, het is echter niet onwaarschijnlijk dat ook andere diensten binnenkort gevaar lopen, aldus analisten bij Kaspersky. Volgens hen is de worm zo ontworpen dat hij werkt met behulp van modules.