2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De onderneming Sapphire, onder andere bekend van zijn grafische kaarten, is op dit moment bezig met de ontwikkeling van de snelste kaart in het assortiment van het bedrijf. Het gaat om een HD 4870 X2 die tot de Atomic-serie van Sapphire behoort.

Deze grafische kaart wordt niet gekoeld door middel van lucht, maar om deze grafische kaart van zijn warmte te ontdoen maakt men gebruik van waterkoeling. De Atomic HD 4870 X2 wordt geleverd met een geïntegreerd systeem dat de GPU koelt. Echter is dit niet het enige wat mogelijk is met dit systeem. De CPU kan met hetzelfde systeem tegelijkertijd gekoeld worden.

Omdat er van waterkoeling gebruik wordt gemaakt kunnen er ook meer prestaties uit de kaart gehaald worden. Daarom laat Sapphire de grafische kaart standaard overklokken. De core van de Atomic HD 4870 X2 doet zijn werk op een kloksnelheid van 800MHz (toename van 50MHz) en het 2GB GDDR5-geheugen opereert op een snelheid van 1000MHz.

De waterkoeling is gemaakt door Asetek en het betreft een radiator met een 120mm fan die over zeven bladen beschikt. Tevens is er een blauwe LED in de fan verwerkt die in staat is om 60CFM te verplaatsen wanneer deze op maximale snelheid draait.

Aangezien deze grafische kaart tot de Atomic-serie behoort zal het product in een aluminium koffer geleverd worden. Sapphire heeft tevens een aantal accessoires toegevoegd. Een HDMI-adapter, een HDMI-kabel, een CCL UV-lamp en een USB-stick van Sapphire behoren tot de accessoires die meegeleverd worden.

De kaart is op dit moment nog niet verkrijgbaar, maar men verwacht dat dit niet al te lang meer zal gaan duren. Volgens bronnen verwisselt de Atomic HD 4870 X2 van eigenaar voor een bedrag van 649 dollar.