Linux doorbreekt grens een procent marktaandeel

Uit de marktaandeelcijfers van Net Applications van april 2009 blijkt dat Linux eindelijk meer dan een procent marktaandeel heeft bij de consument.

Linux doorbreekt grens een procent marktaandeelLinux zou dit jaar wel eens een erg goed jaar kunnen gaan beleven. HP is begonnen met de verkoop van zakelijke laptops met daarop OpenSUSE en met netbooks met een Ubuntu-versie erop aanwezig. Daarnaast verkoopt Dell al langer Linux-pc’s en is Ubuntu recentelijk bijgewerkt naar versie 9.04. Deze maand nam het marktaandeel van Linux toe met 0,12 procent, normaal is dat 0,02 procent. Overigens melden de statistieken van W3C al een marktaandeel van twee procent voor Linux.

Sinds maart 2009 zagen zowel het Windows- als het Mac-platform een kleine daling in marktaandeel. Het aandeel van Windows is op dit moment 87,90 procent, terwijl dat in maart nog 88,41 procent was. Het aandeel van Mac OS X is zeer licht gedaald, was dat in maart 2009 nog 9,77 procent, is dat nu 9,73 procent.

Overigens is het gebruik van Windows Vista op dit moment nog steeds aan het toenemen en bevindt het zich nu op 23,90 procent marktaandeel van alle besturingssystemen. Windows XP wordt nog altijd door 62,21 procent van de gemeten computers gebruikt en is daarmee het meest gebruikte operating system.

Op de browsermarkt is eenzelfde trend merkbaar. Internet Explorers totale marktaandeel is nu 66,10 procent, terwijl het twee maanden geleden nog 67,44 procent was. Ondertussen stijgt het gebruik van Mozilla Firefox alleen maar en bevindt zich dat op dit moment op 22,48 procent. Safari ligt nog altijd rond acht procent en Google Chrome is opnieuw gestegen naar 1,42 procent.

Bron:Download Squad