Afgelopen weekend stelde Apple opnieuw een bèta van Mac OS X Snow Leopard aan ontwikkelaars beschikbaar. In de release notes valt te lezen dat al het werk aan de API’s afgerond is zodat ontwikkelaars achteraf geen grote wijzigingen meer hoeven te doen.

Apple zou ontwikkelaars op de hoogte gesteld hebben dat Mac OS X 10.6 Snow Leopard build 10A354 vereenvoudigde application programming interfaces (API’s) bevat voor Grand Central, de nieuwe architectuur die het voor ontwikkelaars eenvoudiger maakt om hun voordeel te doen met Macs met multicoreprocessors.

Deze technologie werkt door complexe taken in kleinere blokken op te delen, die vervolgens efficiënt naar de beschikbare cores gerouteerd – of verzonden – worden, wat snellere uitvoer van deze taken mogelijk maakt. Het stelt ontwikkelaars in staat om meer te doen met de hardware-resources van een Mac zonder een expert te hoeven zijn in multi-threaded programmeren.

Mensen die bekend zijn met de laatste Snow Leopard-build stellen dat het deze Grand Central ‘dispatch’-methoden waren die zijn verbeterd of versimpeld. Apple zou naar verluidt ontwikkelaars ook aangegeven hebben dat ‘geen verdere API-veranderingen voor Snow Leopard gepland staan’. Dit geeft mogelijk aan dat de ontwikkeling voor het besturingssysteem op het punt staat een nieuwe fase in te gaan.

In deze fase is de software zogenaamd ‘feature complete’ en gaat Apple zich focussen op stabiliteit en optimalisatie. Naar verwachting zal Apple op de WWDC 2009, die volgende maand plaats gaat vinden, de ‘feature complete’ versie van Snow Leopard laten zien en dan mogelijk ook een nieuwe build vrij gaan geven die de laatste fase van het ontwikkelingsproces inluidt.

Verder heeft Apple in build 10354 ondersteuning voor herkenning van Chinees handschrift voor Macs met een multitouchtrackpad. Soortgelijke software werd afgelopen jaar in de iPhone OS 2.0-software geïntroduceerd. Gebruikers kunnen zelf de symbolen tekenen op hun touchscreen en de software geeft vervolgens suggesties voor het juiste teken.

Tot slot heeft Apple in de laatste build een nieuwe audiocodec toegevoegd. Deze MPEG-4 High Efficiency AAC (of HE-AAC)-codec is een uitbreiding van de Low Complexity AAC (of AAC-LC)-codec die geoptimaliseerd is voor het streamen van audio en podcasts op een lage bitrate.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard zal naar verwachting deze zomer zijn debuut maken. Een vergevorderde versie van het nieuwe besturingssysteem zal waarschijnlijk op de World Wide Developers Conference in juni vrijgegeven worden.