min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft donderdagnacht de vaste ontwikkelaars die lid zijn van Apple Developer Connection (ADC) voorzien van een nieuwe bètaversie van Snow Leopard, de nieuwe versie van Mac OS X.

De bètaversie, met buildnummer 10A86, introduceert wederom enkele nieuwe functies. Zo bevat deze bijvoorbeeld een volledig nieuwe QuickTime Player onder de naam QuickTime X Player, het nieuwe multimediaplatform binnen Mac OS X voor betere ondersteuning van modern audio- en videoformaten.

Ontwikkelaars melden dat de QuickTime X Player een nieuwe ‘minimalistische gebruikersinterface heeft die zich hoofdzakelijk richt op het afspelen van audio en video’. De huidige QuickTime Player richt zich juist niet specifiek op afspelen, maar kan bijvoorbeeld ook opnemen en converteren naar andere bestandsformaten.

Ook nieuw in de laatste bètaversie is een Mac OS X-desktop gebaseerd op Cocoa met nieuwe infovensters en contextmenu’s. De Finder, die ook onderdeel van de desktop is, heeft ook de overstap naar Cocoa gemaakt. Cocoa is een van de Application Programming Interfaces (API) beschikbaar voor Mac OS X-applicaties. Apple maakte voorheen gebruik van een andere API, Carbon genaamd. Deze is echter niet volledig compatibel met 64bit-programmatuur.

Apple wil in Snow Leopard namelijk volledig over op 64bit-architectuur en dat vereist het gebruik van Cocoa boven Carbon. Bovendien is Cocoa veel krachtiger en eenvoudiger aanpasbaar voor gebruik binnen het Mac OS X-besturingssysteem. Veel van de Mac OS X-applicaties zijn al geschreven in Cocoa, maar de belangrijkste onderdelen van het besturingssysteem zelf komen met Snow Leopard pas aan de beurt.

Ook heeft Apple de publieke bèta van Safari 4 aan de Snow Leopard-bèta toegevoegd. Safari 4 heeft van Apple een nieuw uiterlijk gekregen waarbij de focus ligt op meer ruimte voor de webpagina. Ook bevat Safari 4 onder meer de nieuwe Nitro JavaScript-engine waarmee volgens Apple meer dan vier keer snellere verwerkingstijden kunnen worden behaald.

Mac OS X Snow Leopard is de zevende grote versie van het Mac OS X besturingssysteem. Apple richt zich met Snow Leopard minder op nieuwe functies zoals bij Leopard het geval was, maar meer op kwaliteit, stabiliteit en verbetering van de performance. Volgens Apple legt Snow Leopard een nieuwe basis om ook na 2009 nog meer Mac OS X-versies met nieuwe functies uit te kunnen brengen.

Volgens de ontwikkelaars heeft Apple een aardige lijst met bekende problemen aan de nieuwe bèta toegevoegd. Dit duidt erop dat er nog veel werk verzet moet worden voor het besturingssysteem klaar zal zijn voor het grote publiek. De verwachting is dat de ontwikkelaars bij Apple nog wel enkele maanden nodig zullen hebben, wat een release ergens tussen juni en oktober plausibel maakt. Dat Snow Leopard dit jaar in de schappen zal liggen is inmiddels wel duidelijk.