Zo goed als alle fabrikanten van ATI videokaarten hebben inmiddels een HD5870 in het assortiment. Alleen is het aantal non-reference kaarten nog op één hand te tellen.

Zo heeft Sapphire een ook variant. MSI doet het met hun Lightning-serie altijd even een stukje beter. Zo beschikken de Lightning kaarten altijd over meer fasen voor de stroomvoorziening, betere koeling, voltage meetpunten, en de Afterburner overkloksoftware. Deze, op CES getoonde, HD5870 Lightning is daar geen uitzondering op. De standaard HD5870 heeft een 4-fase stroomvoorziening(VRM) en de MSI R5870 lightning Edition heeft er maar liefst 13 stuks! Hiermee zijn hogere, stabiele, voltages mogelijk.
Ook aan de koeling is goed gesleuteld. We zien een koperen base-plate die zijn hitte met vier 8mm heatpipes overbrengt naar het bovenliggende heatsink die vervolgens gekoeld wordt door twee ventilatoren van het 100mm formaat. We zien ook dat er een compleet nieuw PCB design gecreëerd is. We zien dat er een dikkere PCB gebruikt is, en iets korter.


Voor de stroomtoevoer heeft de twee 6-pins aansluiting op de standaard R5870 ruimte gemaakt voor twee keer 8-pins.
Helaas wist MSI mij de uiteindelijke klokfrequenties niet te vertellen. Wel werd er bericht dat de koeling op de foto niet final zal zijn, hier wordt nog aan gesleuteld.
Ook de prijs blijft alsnog even gissen, maar we mogen hetzelfde prijsverschil verwachten als bij de GTX260 lightning van MSI, ongeveer 60 euro bovenop de standaard kostprijs van de HD5870.