Elf Nederlandse webwinkels mogen geen R4-kaarten meer verkopen, zo heeft de rechtbank in Den Haag besloten na een door Nintendo aangespannen rechtszaak.

Daarnaast mogen er geen modchips meer verkocht worden voor de Wii. Met deze modchips en met de R4-kaartjes is het mogelijk om op de Nintendo Wii en Nintendo DS gedownloade games te spelen, want de antipiraterijmaatregelen worden op deze manier omzeild.

Deze uitspraak is gemaakt op basis van artikel 29a van de Auteurswet. Dit artikel verbiedt het mogelijk maken van het spelen van illegale games. Daarnaast zijn de chips ook verboden omdat het Nintendo Logo File er onrechtmatig op stond en omdat ze indirect inbreuk maakten op het auteursrecht van videogames. Of er ook een schadevergoeding moet worden betaald aan Nintendo, is niet duidelijk.

Nintendo had al eerder gevraagd aan de webwinkels om deze producten niet meer te verkopen. De winkeleigenaren hadden hier echter geen gehoor aan gegeven omdat ze het oneerlijke mededing vonden. Nintendo was het daar niet mee eens en is toen naar de rechter gestapt. De gamesgigant heeft nu laten weten blij te zijn met de uitspraak.

Overigens is het niet de eerste keer dat Nintendo naar de rechter is gestapt om dit soort verkopen te verbieden. In 2009 in een rechtszaak in Frankrijk verloor Nintendo toen het de flashkaartjes voor de DS wilde tegenhouden.