De Australische regering wil zich inzetten voor aanleg van een nationaal glasvezelnetwerk, de regering zou zo’n 26 miljard euro wegleggen voor dit glasvezelnetwerk. Dit heeft de Senaat vrijdag goed gekeurd, maandag zal het huis van afgevaardigden ook gaan stemmen.

Volgens de verwachtingen zal het huis van afgevaardigden het wetsvoorstel goedkeuren, als zij dit goedkeuren zal deze wet in werking gaan treden. Het nationale glasvezelnetwerk zou volgens verwachtingen zo’n 36 miljard euro gaan kosten, als dit netwerk aangelegd gaat worden zal zo’n 93 procent van de bevolking in 2017 toegang hebben tot het internet. Ook zou deze aanleg ervoor gaan zorgen dat de internetkosten omlaag gaan in Australië, deze zijn nu nog relatief hoog.

Toch was niet iedereen blij met dit nieuwe wetsvoorstel, zo zouden verschilllende oppositiepartijen het aanleggen van dit netwerk veel te duur vinden. Volgens Minister Stephen Conroy, diegene die verantwoordelijk is voor de aanleg van het netwerk, zou er geen belastinggeld gebruikt worden bij deze investering. Echter heeft de minister wel laten weten dat het project niet foutloos zal verlopen. Toch is het allemaal nog niet helemaal rond, een aantal aandeelhouders van de Australische ISP Telstra moeten hun akkoord nog geven. De reden dat zij hun akkoord moeten geven, komt doordat de infrastructuur van Telstra gebruikt gaat worden.