2min

Sociale netwerken als Facebook zijn goed om contact te leggen met vrienden, kennissen en oud-studiegenoten. Maar de sociale netwerken doen jongeren die nog op school zitten meer kwaad dan goed.

Dat zegt Larry Rosen, psycholoog aan de Cal State Domingues Hills University. Rosen bestudeert al meer dan 25 jaar de gevolgen van technologie op mensen. Onlangs deed hij diverse onderzoeken naar de effecten van social media op kinderen. Afgelopen weekend presenteerde Rosen zijn bevindingen op de jaarlijkse beurs voor psychologen in Washington.

De Amerikaanse psycholoog stuitte in zijn onderzoek op een verband tussen de mate waarin jongeren social media gebruiken en gezondheidsproblemen. Jongeren die meer gamen of op internet zitten, hebben een grotere kans dat ze met lichamelijke problemen kampen zoals maag- en slaapproblemen, depressie en angstaanvallen. Tevens spijbelt deze groep gemiddeld vaker dan andere leeftijdgenoten die minder gamen en surfen.

Jongeren die voortdurend inloggen op Facebook zijn volgens de onderzoeker narcistischer dan jongeren die niet inloggen op de website. Hoe vaker jongeren inloggen op Facebook, des te groter de kans dat ze een asociale persoonlijkheid creëren, paranoïde gedrag vertonen en overmatig veel alcohol consumeren.

Tevens hebben de jongeren die zeer actief zijn op sociale netwerken meer last van concentratieproblemen. Van ieder kwartier dat ze studeren zijn ze hooguit twee tot drie minuten daadwerkelijk gefocust op hun studie. De rest van de tijd houden ze hun mobiele telefoon in de gaten of er sms’jes binnenkomen. Gemiddeld haalden zij lagere cijfers voor examens dan jongeren die minder actief zijn op sociale netwerken.

Volgens het onderzoek sturen jongeren gemiddeld 2000 tekstberichten per maand. Deze overmaat aan informatie leidt volgens Rosen onherroepelijk tot slaap- en concentratieproblemen en stress.

Positieve effecten
Rosen benadrukt dat sociale netwerken ook positieve effecten hebben. Volgens hem kunnen jongeren hiermee de wereld om hen heen op een veilige manier verkennen. "Ze kunnen dingen van zichzelf delen en communiceren met vrienden zonder dat ze met directe reacties hoeven om te gaan. Voor verlegen kinderen is het een kans om uit hun schulp te kruipen", aldus Rosen.

Maar volgens recente onderzoeken hebben sociale netwerken meer positieve effecten. De groeiende populariteit van social media en mobiele apparaten creëert werkgelegenheid voor ICT’ers, programmeurs en enterprise architecten. Uit een ander onderzoek bleek onlangs dat het thuisfront het fijn vindt als vrienden of familieleden die op vakantie zijn geregeld van zich laten horen via social media. Als zij enige tijd geen teken van leven ontvangen, maken zij zich sneller ongerust. Ten slotte juicht het leeuwendeel van het bedrijfsleven het toe als hun medewerkers social media gebruiken op de werkvloer. In driekwart van de gevallen hebben ondernemers zelf een specifiek contactpersoon aangewezen die werknemers adviseert over het gebruik van social media.