2min

Zojuist verschijnen er berichten online dat de PlayStation 3 mogelijk opnieuw is gejailbreakt, ook is er een video opgedoken waarop de PlayStation 3 met jailbreak is te zien. De jailbreak lijkt enorm veel op de vorige aangezien er wederom gebruik wordt gemaakt van een USB-Stick.

Vooralsnog is het allemaal nog niet bevestigd maar de video ziet er realistisch uit en lijkt niet te zien bewerkt. De huidige jailbreak heeft de originele naam ‘JB2’ gekregen oftewel JailBreak 2.

Zoals gezegd lijkt deze jailbreak veel op de eerste, wederom wordt een USB-Stick gebruikt en wordt de USB boot misbruikt om de beveiliging op de console te omzeilen. Het booten van de PlayStation 3 lijkt een stuk langer te duren dan normaal en als het systeem is gestart lijkt deze te draaien met alle ontwikkelaars functionaliteiten ingeschakeld. Een van deze functionaliteiten is de mogelijkheid om code (games) te draaien die niet zijn ondertekend oftewel beveiligd. Ook bieden de ontwikkelaars functionaliteiten toegang tot veel meer opties.

De jailbreak is gedaan met versie 3.55, deze versie bevat nog niet de extra beveiligingen die Sony een paar maanden geleden invoerde om jailbreaks te voorkomen. Die zijn pas actief in versie 3.60. Dit zou echter niet uitmaken want de YouTube video claimt dat de gejailbreakte 3.55 versie in staat is om games af te spelen die eigenlijk versie 3.73 vereisen. De games die firmware vereisen voor 3.55 kunnen vanaf de harde schij worden gespeeld, nieuwe games moeten worden gespeeld vanaf een gekopieerde Blu-Ray schijf.

Volgens de bronnen wordt de USB-Stick momenteel getest door Indonesische PlayStation 3 eigenaren en die meldden dat er al een aantal games beschikbaar zijn waarmee de stick werkt. Waaronder PES 2012, Driver: San Francisco, FIFA 12 en God of War Collection: Volume II.

Een nadeel van de jailbreak zal ongetwijfeld zijn dat online gamen er niet meer in zit. Dit omdat Sony in staat is om te zien met welke firmware-versie je online komt en hier dus ook actie tegen kan ondernemen. Gamers die toch online gaan met een gejailbreakte PlayStation 3 zouden weliswaar in staat kunnen zijn om vals te spelen maar zullen waarschijnlijk ook snel worden geblokkeerd door Sony.

Vooralsnog is er nog steeds geen duidelijke bevestiging of deze JB2 echt is of dat er geknoeid is met deze video. Voor Sony is het in elk geval geen goed nieuws als de beveiliging van de PlayStation 3 opnieuw is gekraakt.