2min

Het Witte Huis heeft donderdag een plan onthuld waarmee het de online privacy van internetters beter wil beschermen. Tevens biedt het mogelijkheden om harder op te treden tegen internetbedrijven als Google en Facebook.

Hoewel de nieuwe wet geen nieuwe verplichtingen schept voor internetbedrijven, is deze wel belangrijk om gebruikers meer controle te geven over hun persoonlijke informatie op het internet. "Amerikaanse consumenten kunnen niet langer wachten op heldere regels die garanderen dat hun persoonlijke informatie veilig is online", aldus president Barack Obama. "Omdat het internet steeds verder evolueert, is het vertrouwen van de consument van essentieel belang om de groei van de digitale economie te stimuleren. Daarom is deze privacywet zo belangrijk."

Internetbedrijven als Google en Facebook zijn in het verleden veelvuldig beschuldigd van het bijhouden van gebruikersprofielen. Hierin houden ze onder meer bij welke websites zij bezoeken. Deze informatie verkopen ze vervolgens door om advertentie-inkomsten te genereren. Wetgevers voelen er wel iets voor om deze praktijken aan banden te leggen, maar beschikken niet over de juiste juridische middelen daarvoor.

Internetbedrijven proberen in te spelen op deze ontwikkelingen door met nieuwe privacyvoorwaarden te komen, maar nog steeds krijgen ze flink wat kritiek te verduren. Diverse internetbedrijven hebben toegezegd om hun inspanningen op de zogeheten Do Not Track-technologie te intensiveren. Een medewerker van de Digital Advertising Alliance verwacht dat de aanbieders van webbrowsers binnen nu en negen maanden deze technologie in hun browser kunnen verwerken.

Het ministerie van Handel zal de handen ineen slaan met belangenorganisaties om nieuwe privacyvoorwaarden te ontwikkelen die gebaseerd zijn op de Bill of Rights. Als de wet er eenmaal door is en internetbedrijven houden zich niet aan deze regels, dan kan de Federal Trade Commission (FTC) boetes opleggen of andere sancties treffen. De handelswaakhond zegt alle vertrouwen te hebben in de bedrijven dat ze zich aan de afspraken zullen houden.