Criterion heeft alleenrecht Need for Speed-titels

Criterion Games is vanaf heden verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle Need for Speed-titels. Eerder waren verschillende ontwikkelaars verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de games, maar Electronic Arts maakt daar volgens Criterion een einde aan. De eerstvolgende game van Criterion Games zal Need for Speed: Most Wanted heten, deze titel wordt nog dit jaar verwacht.

Er is vanuit Electronic Arts geen officieel bericht gekomen, maar volgens Criterion’s vice-president zal de langlopende Need for Speed-reeks voortaan enkel ontwikkeld worden door zijn gamestudio, zo werd gedurende een interview op de E3 verteld. Criterion Games is voornamelijk bekend van het Burnout-franchise, maar in 2010 kwam al eens een Need for Speed-game van de studio uit; Need for Speed: Hot Pursuit. Naast het ontwikkelen van Need for Speed-titels wil Criterion ook verantwoordelijk blijven voor Burnout-titels.

De afgelopen jaren hebben er verschillende studio’s aan de Need for Speed-reeks mogen werken, nadat duidelijk werd dat de franchise ver in het slop geraakt was sinds de ontwikkeling vanaf 2002 in beheer van het Canadese EA Black Box gebeurde. In 2009 kwam daarom Need for Speed: Shift van EA Bright Light uit, een game die een geheel andere richting binnen de racerij ging. Ook de jaren die erop volgden brachten eveneens geheel andere Need for Speed-games uit in de vorm van Nitro en The Run.

Het liefst zou Criterion Games verantwoordelijk zijn voor een game waarin de vier richtingen van Hot Pursuit, Shift, Nitro en The Run samenkomen. Dat zal nog niet gebeuren met de eerstvolgende game, Need for Speed: Most Wanted.

Bron:Game Informer