Facebook houdt volgende week een event waarin het een nieuw product aankondigt afkomstig van een "groot idee". Het event vindt plaats op 20 juni. Het ziet ernaar uit dat Facebook een nieuwsreader gaat onthullen.

In de uitnodiging, waarop expres een koffievlek zit, staat: "Een klein team heeft aan een groot idee gewerkt. Kom langs voor een kopje koffie en informatie over een nieuw product." In tegenstelling tot eerdere aankondigingen geeft Facebook dit keer helemaal geen informatie over wat het gaat onthullen.

Waarschijnlijk komt Facebook volgende week met een nieuwe nieuws- of RSS-reader. Dit zou blijken uit de Facebook-API, waarin referenties naar RSS zijn gevonden, en nu zou bovendien de ideale tijd zijn, omdat Google op 1 juli stopt met zijn populaire RSS-reader. Daarnaast is de koffievlek op de uitnodiging een aanwijzing, omdat koffievlekken vaak voorkomen bij het lezen van de krant.

Facebook zou op basis van je likes of de websites die je bezoekt dan bijvoorbeeld mogelijk relevante nieuwsbronnen kunnen verzamelen. Het product gaat waarschijnlijk gebruik maken van de pas geïntroduceerde hashtags.

Of de Facebook-reader ook specifiek het abonneren op RSS-feeds ondersteunt, of alleen nieuwsfeeds automatisch verzamelt, is onduidelijk. In de Facebook Graph API-code wordt wel specifiek gerefereerd naar ‘rssfeeds’. Het is mogelijk dat deze code gerelateerd is aan het nieuwe product, maar het kan ook compleet losstaand zijn.

Facebook wilde niet reageren op wat het gaat aankondigen. We zullen dus moeten wachten tot 20 juni.