1 min

Een man in Zweden is veroordeeld tot het betalen van een boete van zo’n 474.000 euro voor het uploaden en verspreiden van een film, op een inmiddels gesloten Zweedse torrentsite.

De persoon in kwestie zou volgens de aanklager in de periode tussen april 2008 en november 2011 enorme hoeveelheden films hebben geüpload en gedeeld met andere gebruikers. Het zou hier in totaal 518 films betreffen, die de inmiddels 28-jarige man verspreidde via de opgedoekte torrentsite Swebits.

Gisteren werd de Zweed door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding met een recordbedrag van 474.000 euro, vanwege het ongeoorloofde distribueren van één specifieke film. De strafmaat voor de verspreiding van de andere 517 films bedraagt één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 160 uur.

De schadevergoeding is grotendeels opgebouwd uit het bedrag dat de filmmaatschappij is misgelopen en zou gelijkstaan aan wat de Zweed had moeten betalen wanneer hij een licentie zou kopen voor het distribueren van de film.

De voorzitter van de jongerenafdeling van de Zweedse Piratenpartij reageerde afwijzend op de uitspraak van de rechter. "Het opleggen van zo’n extreem hoge boete voor iets wat miljoenen andere Zweden ook doen, toont aan hoe verouderd onze wetgeving is."

Toch heeft Rights Alliance, de organisatie die zich sterk maakt tegen het op dergelijke illegale wijze distribueren van media, aangekondigd dat deze zich niet zal laten tegenhouden. Zegsman Hendrik Pontén: "Er zitten meer soortgelijke rechtszaken aan te komen, waarbij er eveneens een schadevergoeding zal worden geëist."