1 min

De Emoji-smileys of -iconen die op veel smartphones aanwezig zijn waarmee je je gevoelens kan uiten, worden in de nabije toekomst uitgebreid met nog eens 250 extra icoontjes. De belangrijkste toevoeging is waarschijnlijk een hand met een uitgestoken middelvinger, een emotionele uiting die duidelijk gemist werd in het huidige assortiment.

Het Unicode Consortium beslist welke iconen er in de database worden geplaatst. Dit gebeurt echter wel in overleg met smartphonefabrikanten, het Consortium definieert namelijk alleen hoe een icoon eruit moet zien en ontwerpt ze zelf niet. Het is aan de fabrikanten om vervolgens de iconen te ontwerpen, daarom zijn er ook kleine verschillen in de iconen op verschillende mobiele platformen.

Apple heeft eerder al aangegeven dat het meer diversiteit wenste in de iconen van mensen, zo zijn vrijwel alle iconen van mensen blank en zijn er geen multiculturele iconen. Het consortium heeft deze wens van Apple echter nog niet ingewilligd, er worden geen mensen toegevoegd in de aankomende update van Emoji. Voor de volledige lijst met beschrijvingen van alle nieuwe iconen kan je hier terecht.

Voor de mensen die fan zijn van Star Trek of The Big Bang Theory, er komt ook een zogenaamde Spock Emoji, dit is een omhoog gehouden hand met een ruimte tussen de middel- en ringvinger.