Microsoft heeft nog altijd een flinke kluif aan het uitfaseren van Windows XP. Hoewel het besturingssysteem door de softwaregigant zelf in april ten grave is gedragen, is het nog absoluut niet overleden. Volgens de wereldwijde cijfers van StatCounter draait het besturingssysteem nog op meer dan 16 procent van alle computers.

Windows XP is na Windows 7 nog steeds ’s werelds meestgebruikte besturingssysteem, volgens de cijfers van StatCounter. Mac OS X, Windows 8 en Windows 8.1 hebben volgens de statistiekenteller een aandeel van respectievelijk 8,8, 7,3 en 6,8 procent. Het aandeel van Windows 8 en Windows 8.1 komt bij elkaar opgeteld met 14,1 procent inmiddels wel in de buurt van Windows XP.

Het aandeel van Windows XP neemt gestaag af, maar het definitieve einde is nog absoluut niet in zich. Microsoft heeft in aanloop naar het einde van de ondersteuning in april veel gedaan om mensen over te halen om over te stappen. Die inzet is nu vrijwel geheel verdwenen. Dat zorgt ervoor dat er in de afgelopen twee maanden geen noemenswaardige daling van het aandeel heeft plaatsgevonden, zoals in onderstaande grafiek te zien is.