Marktaandeel Windows XP nog net iets groter dan Windows 8

Op basis van de cijfers van Statscounter kunnen we zien dat Windows XP nog steeds marktaandeel verliest, de grootste daling vond plaats in april toen de ondersteuning officieel af liep. Windows XP heeft nu een marktaandeel van 15,13 procent. Windows 8 en Windows 8.1 hebben samen een marktaandeel van 14,93 procent. Het verschil is dus nog maar erg klein.

Het meest populaire besturingssysteem op dit moment is natuurlijk nog steeds Windows 7 met een marktaandeel van 55,24 procent. Het succes van Windows 8 en Windows 8.1 kan duidelijk niet tippen aan het succes van Windows 8. Microsoft heeft dan ook al aangegeven dat de volgende Windows-versie, waarschijnlijk Windows 9, weer wat traditioneler wordt en waarbij het startmenu zal terugkeren.

Microsoft domineert op dit moment nog steeds de markt voor besturingssystemen voor laptops en desktop-computers. Na Windows volgt Mac OS X met een marktaandeel van 8,57 procent. Linux-systemen zijn goed voor slechts 1,34 procent.

Microsoft wil volgend jaar Windows 9 uitbrengen en die versie moet dan het succes gaan brengen dat Windows 8 niet bracht. Daarmee zou Microsoft ook weer voldoen aan de traditie waarbij Windows-versies om en om succesvol zijn. Windows 98 was succesvol, Windows ME niet, Windows XP was zeer succesvol, Windows Vista niet, Windows 7 was wederom zeer succesvol. Windows 8 blijft nu achter, mogelijk is Windows 9 weer zeer succesvol.

Bron:Statcounter