De Europese Commissie heeft bekendgemaakt welke Europese landen het best presteren op digitaal gebied. In de nieuwe index voor de digitale economie en maatschappij staat Denemarken op dit moment bovenaan gevolgd door Zweden. Op derde plaats volgt vervolgens Nederland maar daar heel kort achter zit Finland en op de vijfde plaats staat België.

Het internet is in Nederland is inmiddels echt goed ingeburgerd, Nederland scoort onder meer goed op de goede infrastructuur, we hebben in Nederland goede stabiele en snelle internetverbindingen. Ook doen we in Nederland steeds meer zaken digitaal, zo is online shoppen in Nederland niet meer weg te denken. In veel andere landen ligt het percentage online shoppen veel lager.

Volgens Eurocommissaris Juncker is de grootste belemmering voor digitale groei dat er nog steeds grenzen zijn tussen de landen op digitaal gebied. Juncker ziet het als een van zijn prioriteiten om de digitale markt zos snel mogelijk Europees te maken. Het slechts presterende Europese land is op dit moment Roemenië.

Uit de cijfers komt naar voren dat in 2014 ongeveer 75 procent van de Europeanen regelmatig internet gebruikten. Dat cijfer lag in 2013 nog op 73 procent. In Luxemburg ligt dit cijfer op 98 procent en in Roemenië op slechts 48 procent. Ongeveer 39 procent van de Europese huishoudens kijkt films on-demand.

Aan de andere kant laten de cijfers ook nog mogelijkheden zien. Zo verkoopt slechts 15 procent van de Europese bedrijven zijn producten via het internet. Daar kan nog echt wat gewonnen worden. Verder bieden ook steeds meer overheden digitale diensten aan.

Al met al is het internet in de West-Europese landen goed ontwikkeld maar is er in Oost-Europa nog veel werk te verzetten. Daar blijft de groei nog echter achter.