2min

Microsoft heeft een nieuwe beta-versie van de Skype-applicatie beschikbaar gemaakt voor Windows 10 Mobile. Deze nieuwe versie integreert veel dieper in Windows 10 Mobile dan Skype voorheen deed in Windows Phone. Mogelijk gaat deze app ook op termijn de desktop-app van Skype vervangen.

In juni maakte Microsoft een einde aan de Modern UI-versie van Skype en werden alle gebruikers overgeheveld naar de desktopversie van Skype. Nu heeft het bedrijf een Skype-app voor Windows 10 ontwikkeld die in de Windows Store is te vinden. Deze nieuwe app heeft als omschrijving dat deze is geïntegreerd op logische plekken in Windows 10. Zo vind je in de telefoonapplicatie een Skype-optie en een Skype-video-optie, maar vind je in de berichtenapp een mogelijkheid om via Skype berichten te sturen.

Skype gaat dus een veel grotere rol spelen in Windows 10 Mobile, een beetje vergelijkbaar met iMessage en Facetime van Apple, maar dan onder één naam. Mocht Windows 10 Mobile op termijn een groter marktaandeel krijgen dan kan Skype best een aanval inzetten op diensten als WhatsApp aangezien de integratie van Skype beter is dan WhatsApp op veel mobiele besturingssystemen. Of derde partijen zoals WhatsApp de mogelijkheid hebben om dezelfde diepgaande integratie te bieden is nog onduidelijk.

Gebruikers die de nieuwe bèta installeren zullen zien dat Skype op verschillende plekken terugkomt in het besturingssysteem. Voorlopig gaan gebruikers er bij installatie van de Skype-bèta automatisch mee akkoord dat er logs worden doorgestuurd naar Microsoft als de applicatie vastloopt of crasht. Dit omdat het nog een testversie is waar eventuele fouten nog uitgehaald moeten worden.

Of deze applicatie straks ook de Skype-desktopapplicatie moet gaan vervangen is onduidelijk, maar daar lijkt het wel op gezien de diepe integratie.